Public Buildings

London Aquatics Centre by Zaha Hadid by Alex Upton

 London Aquatics Centre by Zaha Hadid 2012. Photography: Copyright © Alex Upton

London Aquatics Centre by Zaha Hadid 2012. Photography: Copyright © Alex Upton

Ok, so i'm six year late to the party, but Zaha Hadid's London Aquatics Centre has matured like a fine wine and is still a elegant structure to photograph. Completed for the 2012 London Olympics the building has since undergone several external face-lifts. Long gone are the wing like structures that once protruded from the east and west elevation - providing increased seating capacity for the events - and now in their place are aqua blue panes of glazing.

 London Aquatics Centre by Zaha Hadid 2012.

London Aquatics Centre by Zaha Hadid 2012.

These glass panels once afforded the public a blurry view to the inner sanctum where sweeping concrete forms, enveloping the amphibious inhabitants, could just about be discerned. Alas in one final transition to exclude all but those intent on getting wet from seeing this amazing structure an opaque film of aqua blue now lines the windows.

 London Aquatics Centre by Zaha Hadid 2012.

London Aquatics Centre by Zaha Hadid 2012.

One of the most favorable changes to the exterior, whether intentional or simply a sign of neglect, is the revealing of the natural wooded surface under the once grey panels which form the sweeping, wave like structure of the roof. They now give the building the appearance that it is slowly succumbing to rust. Given its intended use and the allusions to waves that the roof suggests this is a fitting turn of events.

I currently have many new architectural photography projects to reveal on my site in the coming months so please keep checking back or follow me on social media to stay up to date.

Benenden Hospital Redevelopment by Alex Upton

 Benenden Hospital Reception Area 2017. Photography: Copyright © Alex Upton

Benenden Hospital Reception Area 2017. Photography: Copyright © Alex Upton

Location: Benenden, Cranbrook, Kent, UK
Contractor: Willmott Dixon
Photography Client: Structura / Kalwall
Architects: CA Vaughan Blundell QS, Moreton Hayward M&E and Richard Stephens Partnership

Located in the south east county of Kent, Benenden Hospital, an Independent flagship facility for Benenden Hospital Trust, recently underwent a major £45 million redevelopment. The new facilities include operating theatres, single en-suite rooms, an ophthalmic suite,  a new outpatient department, procedure rooms and recovery areas.

 Benenden Hospital Waiting Room

Benenden Hospital Waiting Room

I was commissioned in late 2017 to photograph the interior of the facility, which features a large new atrium roof glazed in the client Kalwall's unique panels - the same material featured in my photography of the RIBA award winning West Croydon Bus Station. The translucent Kalwall panels allow daylight to permeate the waiting rooms creating a bright, welcoming environment for the patients. These two projects show the potential diversity of the products application and how its specific placement and incorporation into the architecture can contribute both aesthetically and functionally in a variety of ways.

 Benenden Hospital Waiting Room

Benenden Hospital Waiting Room

The Interior design services were carried out by the West Midland's based practice Design Buro. Through the layout of the furniture and the application of colour to various features the interior spaces have been simplified aiding the users experience and making it easy to navigate the building. The materials themselves while not all natural reference nature through texture and colour masking the often utilitarian design of hospitals.

 Benenden Hospital Reception Area

Benenden Hospital Reception Area

The parts of the scheme I had access to photograph work really well, they are both spacious and open whilst also accommodating for privacy, with the furniture creating partially secluded zones. The use of two tones of flooring, which are employed to delineate the various pathways through the hospital, help guide the patients to their destination - breaking with the notoriously labyrinth like layouts of older hospitals.

 Benenden Hospital Atrium Roof

Benenden Hospital Atrium Roof

If you are interested in seeing more architectural photographs of Benenden Hospital's redevelopment and the interior design work carried out there by Design Beru please visit my portfolio in the navigation bar above.